Zwalczanie kiły kapusty

Może warto zacząć od tego co powoduje kiłę kapusty? Organizm polifagiczny  nazywany Plasmodiophora brassicae, który powoduje narośl na korzeniach tzw. galasy zwłaszcza w uprawach kapustowach, ale również na dziko żyjących. Narośl ta charakteryzuje się deformacją korzeni tzn. rozrastają się, są […]

Chwościk buraka- jak jemu zapobiec?

Opadu deszczu i wysoka temperatura powietrza w ostatnich tygodniach sprzyjają rozwojowi chwościka, ponieważ rozwój grzyba następuje w temperaturze 25–30°w ciągu dnia i powyżej 15°C nocą. Choroba ta powoduje wydłużenie głowy korzeniowej buraka, co doprowadza do zmniejszenia masy korzeni i zawartości […]

ZAPRAWIANE NASION

PIERWSZY ZABIEG  –  ZAPRAWA NASIENNA W momencie kupna materiału siewnego warto wybrać odmianę, której odporność na choroby jest wyższa. Wielu rolników jednak rzadko stosuje kwalifikowany materiał siewny, wybierając materiał z własnej uprawy bądź zakupioną od innego rolnika. W takim przypadku […]

Ochrona Kukurydzy

OCHRONA PRZED CHWASTAMI Kukurydza jest rośliną o szczególnej wrażliwości na zachwaszczenie. W odróżnieniu od zboża, kukurydza siana jest punktowo w szerokich międzyrzędziach. Zostawia glebę „nagą” na czas początkowego okresu wegetacji. Stwarza to doskonałe warunki do wschodów i intensywnego rozwoju chwastów. […]