Zwalczanie kiły kapusty

Zwalczanie kiły kapusty

Może warto zacząć od tego co powoduje kiłę kapusty?

Organizm polifagiczny  nazywany Plasmodiophora brassicae, który powoduje narośl na korzeniach tzw. galasy zwłaszcza w uprawach kapustowach, ale również na dziko żyjących. Narośl ta charakteryzuje się deformacją korzeni tzn. rozrastają się, są karbowane i nierównomierne. Zarodniki te przedostają się do gleby w momencie rozkładu narośli. Uprawa przybierająca żółty i fioletowy kolor liści jest oznaką kiły kapusty. Warto zastanowić się w jakich warunkach powstaje kiła kapusty?  Choroba ta rozwija się dobrze, gdy gleba osiąga temperaturę 20-24 stopnie przy wysokiej wilgotności powietrza i niskim pH wynoszącym 6,2.  Gleby mające tendencje do zalewania i zaskorupiania zwiększają ryzyko wystąpienia tej choroby.  Warto zaznaczyć, że rozwój choroby zależy od żywotności bakterii, która wynosi aż 8 lat.

 

Poniżej podajemy zestaw upraw, których dotyka Plasmodiophora brassicae:

– uprawy rolnicze (rzepak, rzepik, gorczyca biała, gorczyca sarepska),

– uprawy ogrodnicze (kapusta głowiasta, kapusta pekińska, kapusta brukselska, kalafior, brokuł, kalarepa, rzodkiewka),

– pola, łąki i ugory (chwasty z rodziny kapustowatych tj. samosiewy rzepaku, gorczyca polna, rzodkiew świrzepa, stulisz lekarski, tasznik pospolity, tobołki polne, stulicha psia i gorczycznik pospolity).

Jeśli chcecie się upewnić, czy kiła kapusty dotyka wasze uprawy należy wykonać prosty test. Na czym on polega? Na zebraniu kilku próbek ziemi i wysianiu nasion rzeżuchy przy utrzymaniu wysokiej wilgotności powietrza i temperatury ( 22-25 stopni). Jeśli gleba posiada ten organizm to wysiana rzeżucha zostanie przez niego zaatakowana.

Gdy test potwierdzi obecność kiły kapusty, należy podjąć kroki ograniczające jego obecność. Poniżej kilka porad:

  1. Odpowiedni płodozmian – nie powinno się uprawiać roślin krzyżowych na tym samym gruncie nie częściej niż co 4 lata.
  2. Odczyn Ph – wyższe Ph gleby ogranicza rozwój choroby, dlatego odpowiednie to 6,2-7,2.
  3. Skrupulatność w uprawie gleby – przetrwaniu choroby sprzyjają chwasty z rodziny kapustowatych tj. samosiewy rzepaku, gorczyca polna, rzodkiew świrzepa, stulisz lekarski, tasznik pospolity, tobołki polne, stulicha psia i gorczycznik lekarski, dlatego powinny one być na bieżąco zwalczane.
  4. Oczyszczanie maszyn rolniczych i obuwia z chorej gleby oraz wykonywanie prac polowych na skażonym polu w ostatniej kolejności, aby nie przenieść zarodników w inne miejsce uprawne
  5. Nie stosowanie nasion, słomy, siana, kiszonki i obornika z terenów zainfekowanych.

Ograniczyć kiłę pomoże szereg preparatów, w tym również Topsin M 500 SC, którego zastosowanie interwencyjne lub zapobiegawcze pomoże zapobiec przesiewaniu uprawy. Podobne właściwości zapewni Wam Helmtop 500 SC. Jak zaznaczyliśmy wcześniej częste zalewanie i zaskorupianie się gleby zwiększa ryzyko wystąpienia choroby, dlatego też należałoby zadbać o strukturę gleby i jej stosunki wodne. Z pomocą przyjdzie nawóz Rosahumus z preparatem Delsol. Rosahumus to nawóz organiczno-mineralny posiadający potas, żelazo, kwasy humusowe poprawiające żywotność gleby, a tym samym wpływają na wzrost korzeni i roślin. Delsol poprawia pobieranie składników pokarmowych przez rośliny, kiełkowanie i dojrzewanie. Wszystkie produkty znajdziecie na naszej stronie po kliknięciu na dany produkt.